Не так давно практично у всіх містах України гостро стояло питання щодо необхідності зміни цільового призначення приміщень, розташованих на перших поверхах багатоповерхівок. Це було зумовлено тим, що вони мали використовуватися не як житлові, а в якості торгових площ для супермаркетів, магазинів , приміщень для офісів.

На сьогодні ж, ситуація кардинально протилежна: з плином часу люди намагалися максимально підлаштовувати такі приміщення під власні потреби, не лише для трудової діяльності, а і для проживання. Тому зараз доцільне інше питання: чи можливо змінити призначення об’єкта нерухомості з нежитлового в житловий фонд. Воно найбільш актуальне для власників творчих майстерень, що розташовані на останніх поверхах. Колись такі приміщення не були придатними для життя, проте для творчих особистостей це був ідеальний варіант.

Визначення ознак об’єкта житлового фонду

То чи можлива повторна зміна цільового призначення будівлі? – Для початку необхідно визначити, яке саме приміщення можна вважати житловим.

  • розташування в житлових районах, наявність безпечних комунікацій, зручностей;
  • відповідність конструкцій діючим вимогам та документам;
  • захищеність від потрапляння води в середину;
  • дотримання вимог законодавчих актів, безпечність для навколишнього середовища.

Пакет документів для зміни цільового призначення приміщення

Лише за умови відповідності перерахованим пунктам, можна говорити про переведення конкретного об’єкта нерухомості в житловий фонд. Для цього необхідні наступні документи:

  1. Заява від власника з просьбою змінити цільове призначення певного приміщення.
  2. Найголовніше – технічний паспорт, складений за всіма вимогами чинного законодавства.
  3. Документи, що засвідчують право власності заявника на конкретний об’єкт нерухомості (довідка БТІ про право власності).
  4. У випадку зміни цільового призначення приміщення у багатоповерхівці, необхідний план поверху, де розташований об’єкт нерухомості.
  5. Додатково для приміщень, де здійснювалось, чи планується здійснюватись перепланування, – відповідна документація.

Крім цього, державна установа має право вимагати від заявника й інші документи, необхідні для розгляду його справи, тривалість якого – не більше 45 календарних днів.

Якщо для Вас актуальне питання зміни цільового призначення використовуваної частин будівлі в житловий стан, то міське БТІ в Тернополі готове Вам у цьому допомогти. Наші висококваліфіковані фахівці вирішать дане питання за максимально короткі терміни.