Технічна інвентаризація — це сукупність заходів, спрямованих на встановлення факту існування чи відсутності майнового об’єкта, визначення його реального технічного стану та встановлення ринкової інвентаризаційної вартості.

Коли інвентаризація є обов’язковою

Як правило, власник нерухомого майна сам вирішує, проводити йому інвентаризаційні роботи, чи ні. Але існує низка ситуацій, коли дана процедура є необхідністю. До них відносяться:

  • здача будівельних об’єктів в експлуатацію як новобудов, після капітального ремонту, завершення реконструкції;
  • здійснення реєстрації права власності на недобудову;
  • узаконення нерухомості, яка стала результатом об’єднання чи поділу майна.

Проводиться технічна інвентаризація громадських  та особистих об’єктів нерухомого майна, якщо споруди можна віднести до наступного переліку:

  • квартири в будинках різної поверховості, кімнати в гуртожитку;
  • присадибні будинки, що розміщені на індивідуальних земельних ділянках;
  • будівлі громадського призначення, виробничі споруди, інженерні мережі тощо;
  • споруди господарського призначення: гаражі (зокрема підземні, блокові, багатоповерхові), погреби, сараї, літні кухні тощо;
  • дачні або садові будиночки;
  • захисні об’кти цивільної оборони.

технічна інвентаризації в тернопільському бюро технічної інвентаризації

Інвентаризаційні роботи в кожному випаду матимуть свої особливості, проте існують етапи, обов’язкові для всіх випадків.

Етапи проведення технічної інвентаризації

На законодавчому рівні встановлено єдиний порядок проведення технічної інвентаризації. Кожен, хто прагне узаконити нерухоме майно, має пройти такі фази:

  1. Подання замовлення до  БТІ про проведення робіт.
  2. Вивчення співробітниками БТІ документів, необхідних для інвентаризаціі.
  3. Обстеження спеціалістами споруд, проведення обмірів.
  4. Створення ескізів і планів будівель.
  5. Складання абрису та схематичного плану земельної ділянки.
  6. Підрахунок площі об’єкту.
  7. Підрахунок об’ємів будівлі.
  8. Нумерація будинку, квартир, кімнат в гуртожитку.
  9. Визначення вартості об’єкту.
  10. Оформлення документів: технічного паспорту та інвентаризаційної справи.

Тернопіль має декілька бюро технічної інвентаризації. Ми маємо найбільший практичний досвід з поміж них. Спеціалісти ТОВ «МБТІ» працюють з нерухомим майном усіх типів власності, беруть до уваги всі тонкощі процедури в кожному конкретному випадку.

Як інвентаризувати самочинне будівництво

Кожен власник нерухомості розпоряджається своїм майном на власний розсуд: здійснює певні реконструкції, добудови й таке інше. Це не заборонено, але ви маєте узаконити всі зміни, яких зазнала ваша нерухомість. Що ж відноситься до самочинного будівництва?

В першу чергу, це зведені на земельній ділянці тимчасові споруди: альтанки, навіси, теплиці, хліви, бані, літні душові тощо.  Крім того, до самочинного будівництва відносяться також перепланування всередині споруд: влаштування перегородок, чи, навпаки, розширення житлових площ за рахунок знесення стін; засклення балконів; демонтування грубок, печей, комор, стінних шаф, антресолей. Проведення технічної інвентаризації в Тернополі, як і по всій країні, передбачає декілька важливих моментів:

  • технічна інвентаризації в тернопільському бюро технічної інвентаризаціїінформування органів місцевого самоврядування або органи державної виконавчої влади про факти виявлення самочинного будівництва при проведенні інвентаризації;
  • внесення до технічного паспорта всіх змін, а також запису про рішення місцевих органів влади щодо самочиних споруд.

Працівники ТОВ «Міське БТІ» м.Тернопіль нададуть вичерпну інформацію стосовно кожного випадку та допомужуть у найкоротші терміни вирішити питання щодо узаконення змін, яких зазнала ваша нерухомість.

Що ви маєте знати

  1. Самочинно зведена споруда підлягає інвентаризації так само, як і будівля, споруджена з дозвільними документами. При цьому всі документи оформляються згідно встановленого зразка.
  2. Інвентаризаційні роботи проводяться на замовлення та за участю замовника. Тільки в його присутності здійснюється обстеження, на абрисі чи ескізі має бути підпис власника нерухомості.
  3. Матеріали техінвентиризації є майном БТІ;
  4. При проведенні технічної інвентаризації Тернопіль запроваджує нові методи роботи — подачу заявки, необхідних для початкової стадії робіт, онлайн.

Тож, готуючи пакет документів для проведення державної реєстрації майна, пам’тайте, що серед інших БТІ Тернопіль має ТзОВ «МБТІ», співробітники якого проведуть весь комплекс робіт згідно чинного законодавства, у встановлені терміни та з видачею встановлених Законами України документів.

Замовити