Що таке експертна оцінка нерухомого майна

Грошова або експертна оцінка нерухомого майна — це визначення його ринкової вартості, що є ключовим документом для здійснення будь-яких дій з нерухомістю фізичних і юридичних осіб. Суб’єкти оціночної діяльності оцінюють потенційну вартість майна, враховуючи всі фактори, які можуть вплинути на ціну нерухомості як на даний момент, так і в передбачуваному майбутньому.

Для чого необхідна експертна грошова оцінка, який порядок її проведення, які документи для цього необхідні, а також чинники, що впливають на ціну нерухомого майна, розглянемо детальніше.

Реєстрація права власності є необхідною умовою для можливості розпоряджатися майном на власний розсуд. Причому власники не зобов’язані проводити оцінку своєї нерухомості. Але існують випадки, коли така процедура є обов’язковою. Законодавство України передбачає проведення оцінки для:

    • визначення розміру податку при експертна оцінка майна в тернопільському міському технічної інвентаризаціїпродажу земельної ділянки, житлового будинку чи іншої нерухомості, а також при їх міні, даруванні;

    • передачі нерухочого майна під заставу при оформленні кредитів;

    • пред’явлення в суді при переоформленні спадку, розподілі майна;
    • укладання договору аренди будівель чи приміщень;
    • розрахунків суми страхових внесків або компенсацій при пошкодженні майна;
    • здійснення приватизації тощо.

Щоб уникнути зайвих клопотів у потрібний момент, бажано зазделегідь подбати про проведення оціночних робіт. Сьогодні експертна оцінка майна в Тернополі — послуга, що є доступною для всіх категорій населення завдяки виваженій ціновій політиці ТзОВ «МБТІ».

  • Види грошової оцінки

При здійсненні оцінки нерухомості можуть застосовуватися різні підходи оцінки нерухомості. Кожен з них має свої переваги та недоліки. Розглянемо особливості кожного з методів:

  • Порівняльний. При такому підході оцінка будинку в Тернополі, наприклад, базується на вартості рівнозначних об’єктів в цій же місцевості. Так. спочатку визначається ціна земельної ділянки, на якій розміщена будівля, і ця сума додається до безпосередньої вартості самого дому.
  • Прибутковий (дохідний). У цьому випадку оцінка земельної ділянки в Тернополі та вартість об’єктів будуть визначатись залежно від того, який прибуток вони зможуть приносити в майбутньому. Враховуються і ризики, характерні як для регіну, так і для конкретної нерухомості.
  • Витратний. Метод передбачає визначення ринкової вартості будівлі залежно від витрат на її спорудження, також враховується знос. Такий метод дозволено застосовувати до старих будівель, а також в депресивних регіонах. Зрозуміло, що вартість матеріалів, витрачених на будівництво, не завжди відповідає ринковій ціні нерухомості. Будинок в провінції буде значно дешевшим від аналогічного, розташаваного під столицею. Тому витратний метод законодавчо заборонено використовувати в регіонах, де є активний ринок продажу нерухомості.

Якщо вас цікавить оцінка житлових будинків в Тернополі>, зверніться до наших спеціалістів, які врахують всі фактори і подбають про вигоди своїх клієнтів.

Ми врахуємо площу ділянки під будинком, його місцерозташування, наявність додаткових споруд і комунікацій чи їх відсутність, віддаденість від транспортних магістралей та інші чинники, що можуть суттєво вплинути на ціну нерухомості.

  • Пакет документів

На підготовчому етапі проведення грошової оцінки майна власник має подати оцінювачу документи, перелік яких встановлено законодавчо. Їх кількість може зиінюватись залежно від конкретного випадку, але існує стандартний список. Якщо вам необхідна експертна оцінка квартири, то приготуйте:

  • копію паспорта та ідентифікаційного коду замовника;
  • копію документа, що встановлює право власності на нерухомий об’єкт (свідоцтво, договір дарування чи купівлі-продажу тощо);
  • копію технічного паспорта БТІ на нерухомий об’єкт.

При вступі у спадок треба мати додатково свідоцтво про смерть попереднього власника та документ, що вказує на зв’язок померлого та спадкоємця. Це може бути свідоцтво про народження чи укладання шлюбу, заповіт.

  • Окремі положення

Алгоритм здійснення оцінювання може змінюватися залежно від багатьох чинників. На цю процедуру найчастіше впливаює:

  1. Місце розташування будинку.експертна оцінка майна в тернопільському міському технічної інвентаризації
  2. Цільове призначення земельної ділянки.
  3. Необхідність проведення додаткової експертної оцінки земельної ділянки, на якій розташований житловий будинок, при визначенні його вартості.
  4. Наявність рішення суду для початку проведення оцінювання у деяких випадках.
  5. Ступінь завершеності будівництва об’єкту при визначенні його вартості.

«Недобудови» посідають окреме місце при грошовій оцінці. Кожна така будівля вимагає особливого підходу в оформленні відповідної документації. Здійснити всі необхідні заходи, які приведуть до кінцевої мети — звіту, під силу лише висококвадіфікованому спеціалісту.

  • Куди звертатися

Товариство з обмеженою відповідальністю «Міське бюро технічної інвентаризації», що проводить свою діяльність в м.Тернопіль, з усією відповідальністю візьме на себе вирішення ваших питань. Необхідні довідки бті ми оформимо впровж встановлених законом термінів.

Роботи з грошової оцінки можуть проводити організації, що мають відповідний сертифікат Фонду держмайна України. Ми маємо вказані документи, а також у нас працює оцінювач, у якого є кваліфікаційне свідоцтво, а також та документи про підвищення кваліфікації.

Переваги співрпаці з ТОВ «Міське БТІ»:

  • вперше в м.Тернопіль ми пропонуємо нову послугу: замовлення онлайн довідок, технічної інвентиризації та оцінки;
  • вартість наших послуг значно нижча, ніж в інших організаціях, що займаються технічною інвентаризацією та оцінкою в Тернополі;
  • сертифікований оцінщик ТОВ «МБТІ», що має багаторічний практичний досвід, є незамінним, якщо вам необхідна оцінка квартири в Тернополі;
  • індивідуальний підхід до клієнтів передбачає коригування термінів виконання послуги.

Ви обов’язково звернетесь до нас, якщо для вас важливо:

  • зекономити власний час;
  • вигідно оцінити свою нерухомість;
  • отримати повну конфіденційність;
  • мати підрядчика який працює без прихованих комісій.
Замовити