Технічна інвентаризація нерухомого майна являє собою певний процес підготовки, виготовлення і оформлення паспорту на даний об’єкт, який по праву вважається кінцевим етапом в проведенні цієї перевірки.

Як правило, даний процес може знадобитися в декількох можливих випадках:

  • У процесі здачі добудованих споруд.
  • У разі проведення капітальних ремонтних робіт.
  • Коли необхідно оформити реєстрацію і отримати право власності на будівлі, які ще знаходяться в процесі будівництва.
  • Дане питання також стосується нерухомості, яка утворилася в результаті поділу майна, його поєднанні або ж частковому відторгненні.

                Технічна інвентаризація об’єктів нерухомого майна включає в себе:

  • Будівлі, які мають суспільну або виробничу спрямованість.
  • Багатоповерхові будинки.
  • Гуртожитки або комунальні квартири.
  • Індивідуальні житлові будинки.
  • Гаражні споруди, альтанки, дачні будинки та інші споруди господарського типу.

Важливо також пам’ятати про те, що технічна інвентаризація не вважається кадастровою діяльністю, тому проводити дані роботи можуть виключно державні або муніципальні органи, які мають відповідні права, тобто – спеціальну акредитацію. Однією з таких організацій є БТІ, співробітники якого мають всі права надавати громадянам України відповідні послуги.

Порядок проведення технічної інвентаризації

Проведення представленого процесу, в основному, складається з певних етапів:

  1. У Бюро технічної інвентаризації в Тернополі необхідно оформити спеціальну заявку, після чого фахівець виїжджає за вказаною адресою для подальшого огляду об’єкта.
  2. Після цього, потрібно виконати конкретні виміри і провести підрахунки, згідно зазначених інструкцій та інших нормативних актів.
  3. Завершальним етапом вважається проведення технічної інвентаризації в Тернополі конкретного об’єкту і подальше оформлення важливого документу, а саме – технічного паспорту.

Технічна інвентаризація

В процесі розгляду даного процесу детальній перевірці підлягають такі важливі елементи конструкції: стан перегородок і стін, фундамент, перекриття, опалювальна та вентиляційна системи в цілому. Також, до опису потрібно внести всі зміни, що стосуються некапітальної споруди – це теплиці, літній душ, літня кухня та інше.

Особливості інвентарної справи

Важливо відзначити той факт, що проведення будівельних робіт, які отримали офіційний дозвільний лист, не є головною перешкодою при проведенні інвентаризації та видачі техпаспорта.

По завершенню цього процесу, потрібно провести детальні розрахунки всієї площі споруди, стан конструкції в цілому і ступінь їх зносу (у відсотковому співвідношенні). З огляду на всі матеріали і дані, які фахівці отримують в результаті проведених перевірок, потрібно оформити технічний паспорт, а при необхідності – спеціальну виписку, в якій чітко прописано стан окремих конструктивних елементів всієї будівлі.

Виконання інвентаризації в БТІ в Тернополі дозволяє вирішити відразу кілька спірних питань:

  • Узагальнення відомостей про проведення капітальних ремонтних робіт для загальної статистики.
  • Гарантія достовірних відомостей про податкову базу.
  • Збір інформації про проведення або закінчення будівельно-ремонтного процесу на конкретних об’єктах, а також їх розміщення на певній земельній ділянці (це буде потрібно для коригування планування розвитку міст і невеликих населених пунктів).

На нашому сайті можна більш детально ознайомитися з основними положеннями, що стосуються інвентарної справи та оформлення відповідного пакету документів по закінченню роботи.

Замовити